Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Σένα και το American Dream!

Το gazzetta.gr συνάντησε στη Νέα Υόρκη τον Μάρκος Σένα, με τον πρωταθλητή Ευρώπης του 2008 να μιλάει για την μεγάλη καριέρα του και τους λόγους που επέλεξε να τη συνεχίσει στις ΗΠΑ και την ιστορική Νιου Γιορκ Κόσμος.  


Ο Σένα και το American Dream!O Mάρκος Σένα μαζί με τον Χάβι Βέντα αποτελούσαν τις δύο «παλιοσειρές» που είχαν μείνει στη Βιγιαρεάλ την προηγούμενη δύσκολη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας η ομάδα έπαιξε στη Σεγούντα Ντιβισιόν. Οι δυο τους αποτελούσαν άλλωστε και το συνδετικό κρίκο με την λαμπρή εποχή. Ήταν οι μόνοι που είχαν μείνει από το... πλήρωμα του «Κίτρινου Υποβρυχίου», το οποίο αναδύθηκε του μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006. Τότε που το χαμένο πέναλτι στο δεύτερο ματς με την Άρσεναλ ήταν καταλυτικό για την πρόκριση των «Κανονιέρηδων» στον μεγάλο τελικό.

«Αντίο» μετά από 11 χρόνια!
Με 33 εμφανίσεις και 5 γκολ, ο Σένα οδήγησε την ομάδα του στη δεύτερη θέση και στην επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία. Κάπου εκεί, θεώρησε ότι ο κύκλος του στην Βιαγιαρεάλ μετά από 11 χρόνια είχε κλείσει. Μαζί με τον Χάβι Βέντα αποφάσισαν να αλλάξουν σελίδα στην καριέρα τους, με τις επιλογές και των δύο να είναι εντυπωσιακές! Ο μεν έμπειρος αμυντικός θέλησε, έστω και στα... γεράματα, να αποκτήσει εμπειρίες από Αγγλία και πήγε στη Μπρέντφορντ της League One! Ο πολιτογραφημένος Ισπανός, από την πλευρά του, επέλεξε το υπερατλαντικό ταξίδι. Πήγε σε μια ομάδα που στο παρελθόν άλλαξε τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο. Στη Νιου Γιορκ Κόσμος!
«Για μένα ήταν ανάμικτα τα αισθήματα. Έφυγα από Βιγιαρεάλ μετά από 11 χρόνια και ποτέ δεν είχα ζήσει μια τόσο ωραία ιστορία όπως στην ομάδα αυτή. Δεν ήμουν σε άλλο σύλλογο ποτέ για τόσο καιρό. Ήταν λοιπόν ανάμικτα τα αισθήματα. Από τη μία δεν θα συνέχιζα με το σύλλογο στην Πριμέρα Ντιβισιόν, αλλά πήγαινα σε ένα σύλλογο με περισσότερη ηρεμία. Από την άλλη, έπρεπε να φύγω από τη Βιγιαρεάλ μετά από 11 χρόνια και να αφήσω πίσω τα όσα έζησα εκεί όχι μόνο εγώ, αλλά και η οικογένειά μου. Αλλά έτσι είναι η ζωή, έπρεπε να καταλάβουμε τόσο εγώ όσο και οι δικοί μου ότι ήταν ένας κύκλος που έκλεισε. Όμως, πάντα η Βιγιαρεάλ θα είναι το σπίτι μου, θα μείνει στην καρδιά μου και μια μέρα θέλω να επιστρέψω εκεί και να συναντήσω ξανά τους φίλους μου», δηλώνει ο Μάρκος Σένα στο gazzetta.gr για την πρώην ομάδα του.
Στην πρωτεύουσα του κόσμου!
Οι προτάσεις ήταν αρκετές. Και οι συζητήσεις επίσης. Ο Σένα άλλωστε δεν είναι τυχαίος, παρότι από τον Ιούλιο βαδίζει στα 37 του χρόνια! Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους και σίγουρα πιο... αθόρυβους αμυντικούς μέσους της εποχής του. Πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο με τη Βιγιαρεάλ και απόλυτη δικαίωση για την απόφασή του να πολιτογραφηθεί Ισπανός το 2006, ώστε να έχει το δικαίωμα να παίξει στους Φούριας Ρόχας. Το 2008 ήταν η χρονιά του. Ήταν ο πρώτος μεγάλος τίτλος της Ισπανίας μετά από 44 χρόνια και η αρχή μιας νέας δυναστείας, καθώς και ενός επαναστατικού στιλ ποδοσφαίρου, το οποίο είχε αρκετές ομοιότητες με αυτό της Μπαρτσελόνα. Και ο Σένα βρισκόταν στο επίκεντρό του. Ως αμυντικό χαφ πίσω από τους Τσάβι και Ινιέστα αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό γρανάζι στην κατάκτηση της κορυφής από τη Ρόχα. Η δουλειά του στο αμυντικό κομμάτι, οι τοποθετήσεις, αλλά και η συνδρομή του στην κυκλοφορία και τις πάσες τον έκαναν να λάμψει. Έφυγε από τη Βιγιαρεάλ ως πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου, με 363 ματς και έχοντας δωσει το όνομά του σε θύρα του Μαδριγάλ! Στην τελευταία του χρονιά στη Σεγούντα έδειξε ότι παρά τα προβλήματα, τα γόνατά του ακόμα αντέχουν.
Γιατί λοιπόν Νέα Υόρκη; «Αποφάσισα να έρθω στη Νέα Υόρκη γιατί το όνομα της πόλης τα λέει όλα! Η Νέα Υόρκη για μένα και για πολλούς θεωρείται η καλύτερη πόλη του κόσμου, ήταν κάτι το σίγουρο. Δεύτερον ήθελα να μάθω τη γλώσσα και να γνωρίσω την εδώ κουλτούρα, ήταν μια χώρα που δεν ήξερα καθόλου και επίσης γιατί η Κόσμος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Πριν ακόμα τελειώσει η προηγούμενη χρονιά ο προπονητής με έψαξε. Μου μίλησαν για την ομάδα και το πρότζεκτ που ετοιμάζουν, η αλήθεια ήταν ότι με έκαναν να είμαι βέβαιος για το πλάνο τους», μας λέει χαρακτηριστικά από τα πολυτελή αποδυτήρια της ομάδας του στις εγκαταστάσεις του Hofstra University, στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, το οποίο η ομάδα του χρησιμοποιεί μέχρι να προχωρήσουν τα έτοιμα σχέδια για το δικό της «σπίτι». Το να παίξεις, άλλωστε, σε ένα κλαμπ από το οποίο έχει περάσει ο Πελέ δεν είναι μικρό πράγμα για κάθε Βραζιλιάνο. Ακόμα και για κάποιον που στη συνέχεια... έγινε Ισπανός!

Στα χνάρια του Πελέ!
Στις 10 Ιουνίου του 1975, η Κόσμος προκαλούσε αίσθηση σε όλο το ποδοσφαιρικό στερέωμα αποκτώντας τον «Βασιλιά» στα 34 του χρόνια. Αίφνης, άλλαζε επίπεδο και από εκεί που λίγα χρόνια πριν δεν είχε ούτε γήπεδο, ούτε όνομα, ούτε ιστορία, η κίνηση αυτή έκανε το πρώτη της ματς της σεζόν να μεταδοθεί σε 24 χώρες και να καλυφθεί από σχεδόν 300 ΜΜΕ! Μέχρι και η φανέλα δημιουργήθηκε έτσι ώστε να θυμίζει Βραζιλία! Ο Πελέ, ωστόσο, δεν έμεινε μόνος.
 Στους... Γκαλάκτικος της Νέας Υόρκης πήγε ο Φραντζ Μπεκενμπάουερ στα 31 του χρόνια, ο ο μεγάλος αρχηγός της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 1970, Κάρλος Αλμπέρτο, ο Ολλανδός Γιόχαν Νέεσκενς, η λατρεία των λατσιάλι Τζιόρτζιο Κινάλια με το φονικό ένστικτο και το καυτό ταμπεραμέντο. Η Κόσμος ήταν ένα μοναδικό θέαμα, το οποίο ξεσήκωνε τον κόσμο σε όποια πόλη κι αν πήγαινε. Έχοντας αρχίσει να διοργανώνει ένα θεσμό στα πρότυπα του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τις μειονότητες της Νέας Υόρκης (click ΕΔΩ για να περισσότερα και για την ιστορία δεν το κατέκτησε η Ελλάδα), η Κόσμος επέστρεψε το 2010 ως οντότητα και φέτος παίρνει για πρώτη φορά ξανά μέρος σε πρωτάθλημα. Στη νέα εποχή οι αστέρες του παρελθόντος έχουν τη δική τους θέση. Ο Πελέ είναι επίτιμος πρόεδρος, ο Κάρλος Αλμπέρτο πρεσβευτής, ενώ επιστρατεύτηκε και ο Ερίκ Καντονά για διευθυντής ποδοσφαίρου!
«Με τον Πελέ μίλησα την μέρα της παρουσίασης, αφού ήταν εδώ. Δεν επικοινωνήσαμε πριν υπογράψω, αλλά ήξερα φυσικά ότι πρόκειται για την ομάδα του. Για μένα είναι τιμή να είμαι σε μια τόσο ιστορική ομάδα όπως η Κόσμος γιατί μετά από αρκετά χρόνια επέστρεψαν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στράφηκαν στο πρόσωπό μου. Μετά από τόσους μεγάλους ποδοσφαιριστές, όπως ο Πελέ, ο Μπεκενμπάουερ, ο Κάρλος Αλμπέρτο ήταν τιμή για μένα να γίνω μέρος της ιστορίας αυτής της ομάδας. Οι συμπαίκτες μου εδώ τα πάνε πολύ καλά. Κάποιοι παίζουν για πρώτη φορά σε επαγγελματική κατηγορία και τους βοηθάω και εγώ όσο μπορώ, θέλω να κάνω τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται για αυτούς. Το να τους βοηθάω μου αρέσει πολύ, νομίζω ότι είναι πολύ χαρούμενοι και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα», μας λέει ο Σένα.

Εκτός MLS. Ε και;
Με τον πρόεδρό της να τονίζει ότι σκοπεύει να λανσάρει μια νέα γενιά από αστέρια και να επαναφέρει την ομάδα ξανά στην κορυφή, ο σύλλογος μπήκε στην North American Soccer League, το πρωτάθλημα που πριν από τη θέσπιση της MLS κατέκτησε 5 φορές στα χρόνια της μεγάλης της δόξας. Αυτή τη στιγμή, θεωρείται η δεύτερη σε δυναμική λίγκα στις ΗΠΑ, μετά την ΜLS, κάτι σαν δεύτερη κατηγορία. Κατά τα φαινόμενα, πάντως, η Κόσμος δύσκολα θα παίξει στην πρώτη, καθώς στην Αμερική δεν υπάρχουν άνοδοι και υποβιβασμοί. Εκεί βρίσκονται ήδη οι Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς και από το 2015 αναμένεται να εισαχθεί εκεί και η Νιου Γιορκ Σίτι FC, η οποία έχει τη στήριξη της Μάντσεστερ Σίτι. Θεωρείται ακατόρθωτο να μπει και τρίτη ομάδα από την ευρύτερη περιοχή της πόλης της Νέας Υόρκης. Από όσα μας είπαν, πάντως, οι διοικούντες, αυτό καθόλου δεν τους «χαλάει». «Αυτή τη στιγμή η MLS όντως αποτελεί το μεγάλο πρωτάθλημα, αλλά ποιος ξέρει πως θα είναι τα πράγματα σε 10 χρόνια; Μπορεί η North League να έχει γίνει αντίστοιχο μέγεθος, τουλάχιστον εμπορικά», μας είπαν χαρακτηριστικά. Και ήδη η Κόσμος έχει τη στήριξη της Εmirates και άλλων χορηγών... «Νομίζω πως αν συνεχίσει η ομάδα με αυτόν τον τρόπο και προχωρήσει τη δουλειά θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς ποδοσφαιριστές και θα δείξει ότι στη χώρα μπορούν να παίξουν καλό ποδόσφαιρο», δηλώνει στο gazzetta.gr ο Σένα.
Μετά από τόσα χρόνια στην Ισπανία, λοιπόν, η νέα πρόκληση είναι μπροστά στον έμπειρο μέσο. «Το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ φυσικά και δεν έχει το ίδιο επίπεδο με το ευρωπαϊκό, είναι χαμηλότερο. Ωστόσο οι παίκτες έχουν πολύ όρεξη, υπάρχουν ποδοσφαιριστές με ποιότητα, θέλουν να αναδειχθούν. Επίσης υπάρχουν παίκτες κλάσης. Εμένα μου ταιριάζει πολύ το κόνσεπτ του προπονητή μας, καθώς είναι ένας τεχνικός που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο. Η Κόσμος γενικά είναι μια ομάδα που θέλει να παίζει καλό ποδόσφαιρο. Ο προπονητής ήθελε να με αποκτήσει γιατί ταιριάζω σε αυτό το στιλ και εγώ πραγματικά το ευχαριστιέμαι και είναι ικανοποιημένος και εκείνος. Είμαι ήρεμος εδώ. Και το ποδόσφαιρο εδώ, παρότι δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ισπανία, εμένα μου αρέσει. οι συμπαίκτες μου παίζουν καλά, με ευχαριστεί ο τρόπος που αγωνίζονται, όπως και η τακτική του προπονητή», μας εξηγεί για τα όσα έχει συναντήσει.

Ηγέτης!
Στο ματς που τον παρακολουθήσαμε από κοντά απέναντι στη Μινεσότα Γιουνάιτεντ, ήταν εμφανής η ποιότητά του. Χωρίς τα τρεξίματα του παρελθόντος, αλλά με τις τοποθετήσεις
του να «κρύβουν» τα χρόνια του. Πάσες ακριβείας, σχεδόν πάντα με τη μία, συνεχείς οδηγίες στους συμπαίκτες του, ρυθμιστής της ανάπτυξης, κάθετο παιχνίδι και «σκύλιασμα» όταν η ομάδα του έχανε τη μπάλα. Ηγέτης με τα όλα του και κοντά σε όλους τους νέους παίκτες στα αποδυτήρια. «Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου έτσι. Εγώ αυτό που θέλω είναι να κερδίζουμε και να παραμένει η καλή ατμόσφαιρα που υπάρχει. Όλα πάνε καλά». Διαφορετική και η σχέση του με τους οπαδούς, που έκαναν sold out στον πρώτο αγώνα της χρονιάς και από τότε έχουν μια σταθερή παρουσία 6-7 χιλιάδων. Οι περισσότεροι πάντως εμφανίζονται μαζικά δευτερόλεπτα πριν την σέντρα! «Ο κόσμος εδώ είναι διαφορετικός. Είναι πάντα χαρούμενος, έρχεται για να το  διασκεδάσει. Για να δει το παιχνίδι και να το χαρεί, δεν δημιουργούν προβλήματα. Κι αυτό είναι πολύ καλό για τους ποδοσφαιριστές, τους βοηθάει να είναι ήρεμοι», μας λέει ο Σένα.
Όσον αφορά τη ζωή στη Νέα Υόρκη για κάποιον που δεν μιλάει αγγλικά και καλείται μετά από τόσα χρόνια να αλλάξει περιβάλλον; «Η ζωή εδώ είναι πολύ ωραία. Είναι εύκολο να προσαρμοστείς, τα έχεις όλα. Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνεις που θυμίζουν τη Βραζιλία και για αυτό και η σύζυγός μου με τον γιο μου δεν έχουν πρόβλημα. Δεν ξέρω βέβαια τη γλώσσα, αλλά σιγά-σιγά, κάνω μαθήματα και νομίζω ότι όταν μάθω να μιλάω καλά και στα αγγλικά τα πράγματα θα γίνουν ακόμα καλύτερα». Ο Σένα ζει το δικό του American Dream και προς το παρόν, κρατάει την ομάδα του στην πρώτη θέση της βαθμολογίας!


Διάβασε περισσότερα στο: Ο Σένα και το American Dream! | gazzetta.gr 
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook